• Dagindeling groepen
  • Breng- en haalmomenten
  • Regels
  • Wenochtenden
  • Voedingsbeleid
  • Ziekte en medicijngebruik
  • Personeel
  • Veiligheid en gezondheid
  • Groepsgrootte
  • Vierogenbeleid
  • Kindermishandeling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedagogisch beleidsplan
Word – 20,3 KB 88 downloads

Dagindeling

Baby's hebben een eigen dagritme en deze wisselt nog weleens regelmatig. Naarmate zij ouder worden veranderd dit steeds meer in een vast patroon. We respecteren de eigenwaarde van het kind en zijn of haar ritme. Samen met de ouders bespreken we elke dag het dagritme van het kind. Het is belangrijk voor ons om te weten wanneer het kind bijvoorbeeld voor het laatst gedronken heeft. Mag de baby al fruithap, groentehap etc? Dit bespreken we allemaal. Daarnaast proberen we dit schema zoveel mogelijk na te leven als thuis.

Dagritme peuters

Dagritme BSO

Breng- en haalmomenten

Breng en haal momenten zijn belangrijk voor het welbevinden van het kind, maar ook voor de ouders. Wij vinden het belangrijk dat het kind met een veilig en prettig gevoel bij ons komen en dat ouders met een gerust hart kunnen gaan werken. Tijdens deze momenten proberen we ook zoveel mogelijk rust te creëren op de groep, zodat er op een rustige manier een overdracht kan plaatsvinden. De pedagogisch medewerker zorgt dat een overdracht zo soepel mogelijk verloopt.

 

Voedingsbeleid

Voeding is een belangrijk onderdeel van ons leven. Bij ’t Eigenwijsje zijn wij ons er van bewust dat wij als pedagogisch medewerkers verantwoordelijk zijn voor wat het kind binnen krijgt op het dagverblijf. Ook is het onze taak om de eetmomenten gezellig te laten verlopen. We proberen onze maaltijden zo gezond mogelijk aan te bieden, maar af en toe mag er best wat ruimte zijn voor wat extra’s. Het opdringen van eten wordt niet gedaan, eten moet geen strijd worden. Het gedrag aan tafel wordt daarom op subtiele wijze gehandeld, zodat er geen drama gemaakt van kan worden. Bij het inkopen van onze producten wordt er altijd gekozen voor de gezondste variant. Pedagogisch medewerkers eten zelf mee aan tafel en geven hierbij dan ook het goede voorbeeld aan kinderen. Eten met merk en vork, met je mond dicht kauwen, eerst je mond leeg eten voordat je wat zegt. Er worden verschillende keuzes aangeboden, maar niet teveel keuzes.

 

Personeel

Alle pedagogisch medewerkers dienen een passende opleiding afgerond te hebben en te beschikken over een VOG. Alle pedagogisch medewerkers dienen maximaal twee dagen te werken. Zij kan dan als voorwaardig lid van het team functioneren en een goede band opbouwen met de kinderen. Daarnaast zijn de pedagogisch medewerkers flexibel inzetbaar, zodat er bekende gezichten kunnen invallen op een andere groep. ’t Eigenwijsje beschikt over een vast aantal invalskrachten, zodat ook de invalskrachten een bekend gezicht zijn in het gebouw. ’t Eigenwijsje is een erkend leerbedrijf en biedt dus een mogelijkheid aan stagiaires om hier te leren. Stagiaires dienen ook te beschikken over een VOG en staan daarnaast altijd boventallig op de groep. Zij worden begeleid door een vast aangestelde stagebegeleider.

 

Veiligheid en gezondheid

Jaarlijks wordt er voor de hele locatie een risico inventarisatie uitgevoerd. Hierin moet schriftelijk worden vastgelegd welke risico’s de opvang met zich meebrengt. De risico inventarisatie geldt voor alle groepen, maar ook voor de buitenruimte. Er wordt gekeken naar verwondingen die opgelopen kunnen worden door een gladde vloer, snijden, vergiftiging, botsen, stoten etc. Maar ook naar de gezondheidsrisico’s ten aanzicht van ziektekiemen en het binnen –en buitenmilieu. Vanuit de risicopunten wordt een plan van aanpak geschreven om deze risicopunten te verbeteren.

 

Groepsgrootte en beroepskracht-kindratio

Om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden is het belangrijk dat het aantal kinderen dat opgevangen wordt in verhouding staat met het aantal pedagogisch medewerkers. Hier wordt rekening meegehouden door middel van het beroepskracht-kindratio. Elk kind heeft zijn vaste stamgroep, met vaste pedagogisch medewerkers. Dit is voor de veiligheid van het kind.

 

Vier ogen beleid

Kinderopvang ’t Eigenwijsje zorgt er altijd voor dat de pedagogisch medewerker zijn werkzaamheden alleen kan verrichten terwijl hij mogelijk gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene. Dit is vanaf juli 2013 verplicht.

 

Kindermishandeling

Als het vermoeden er is dat een kind in aanraking komt met huiselijk geweld of lichamelijk, geestelijk of seksueel wordt mishandeld, zal er gewerkt worden volgens het landelijk erkende protocol “meldcode bij huiselijk geweld en kindermishandeling”. Dit protocol is sinds juli 2013 verplicht.

 

Dit was maar een beknopte weergave van het pedagogisch beleidsplan. Wilt u het pedagogisch beleidsplan graag in zijn geheel doorkijken, dan kunt u het bestand hiernaast downloaden.