Eigen thema’s
Bij ’t Eigenwijsje hebben wij ervoor gekozen om zonder VVE programma te werken. Wij zijn er van overtuigd dat je de taalontwikkeling van een kind kan stimuleren zonder VVE programma. Het is belangrijk om als pedagogisch medewerker veel dingen te benoemen, zoals voorwerpen, plekken maar ook handelingen. Als je interactief contact maakt met een kind, leren zij hier al een hele hoop van. Wel hebben we ervoor gekozen om met verschillende thema’s te werken. Alle pedagogisch medewerkers maken samen verschillende thema’s gedurende een jaar.
Er wordt gewerkt aan hand van een thema dat enkele weken centraal staat en waarin dagelijkse activiteiten worden aangeboden. In dit thema komt op verschillende manieren de ontwikkeling van de kinderen aanbod. Elke groep is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van dit thema. Soms worden er groepsactiviteiten aangeboden, maar we doen soms ook één op één activiteiten. Het thema wordt aangepast aan de belevingswereld van de kinderen en de leeftijd. Binnen elk thema is er aandacht voor de ontwikkeling van de kinderen en deze wordt geprikkeld door verschillende spelvormen. Daarnaast herhalen we veel wat in het thema voorkomt. Herhaling zorgt voor herkenning en vertrouwen. Na elk thema is er een rustweek waarin de kinderen alles kunnen laten bezinken. We zorgen niet dat alleen de jaargetijden en verschillende feestdagen aanbod komen, maar ook ziek zijn, ik en mijn omgeving, kabouters, de boerderij, circus etc.
Groeiboeken / schriftjes
Bij het Eigenwijsje werken we met schriftjes. Elk kind heeft zijn eigen schriftje. Hier worden alle bijzonderheden ingeschreven bijvoorbeeld het dagritme van het kind. Hoe laat het zijn voeding op heeft, zijn slaaptijden en zijn luiers. Daarnaast worden er leuke dingen ingeschreven die hij gedaan heeft of hoe het kind is. Met het schriftje beginnen we al vanaf 0 jaar. Tot het eerste jaar schrijven we elke dag dat het kind aanwezig is in het schriftje en vanaf 1 jaar tot 1,5 jaar nog maar één keer in de week. Na 1,5 jaar wordt alles mondeling overgedragen. We vinden het ook heel leuk als ouders terug schrijven in het schriftje. Ook hun kunnen bijzonderheden van hun kind hierin opschrijven of als het ritme van het kind veranderd is, als hij ziek is geweest of wanneer deze leuke dingen heeft gedaan. Op het dagverblijf kunnen we hier dan namelijk op in spelen.
Naast de schriftjes werken we ook met groeiboeken. Elk kind krijgt hiervoor zijn eigen map. In deze map komen verschillende knutsels die het kind in zijn periode op het dagverblijf heeft gemaakt. Maar één keer in de paar maanden schrijven we ook een leuk verhaaltje over het kind. We schrijven dan bijvoorbeeld welke activiteiten het kind leuk vind, met wie hij graag speelt, maar ook hoe zijn ontwikkeling gaat. Als het kind ons dagverblijf verlaat en bijvoorbeeld naar school gaat of om een andere reden dan krijgt hij zijn groeiboek mee naar huis. Door de jaren heen wordt dit dus een leuk groeiboek met verschillende verhaaltjes over het kind en knutsels vanaf kleins af aan.
KIJK! 0 – 4 jaar
We werken met het instrument KIJK! 0 – 4 jaar. KIJK! is een observatie-instrument waarmee de ontwikkeling van jonge kinderen op verschillende gebieden over langere tijd bekeken kan worden. Hieruit kunnen ze een activiteitenaanbod maken die gericht is op hun ontwikkeling.
Gebruik
Met Kijk! bepaalt de pedagogisch medewerker op basis van professionele observatie, per ontwikkelingsaspect van het kind, in welke fase het kind zich bevindt. Het Kijk! registratiemodel wordt meestal twee keer per jaar ingevuld. In de tussenliggende periodes observeert de pedagogisch medewerker de kinderen tijdens door de kinderen zelf gekozen activiteiten en de door de leidster georganiseerde activiteiten. Gegevens worden per ontwikkelingsgebied en leerlijn verzameld en genoteerd. Twee keer per jaar worden de gegevens per kind digitaal verwerkt.
De observatiegegevens van Kijk! zijn zowel op individueel als groepsniveau te analyseren. De analyses kunnen aanleiding zijn om het activiteitenaanbod naar zowel individuele kinderen als de groep kritisch te bekijken en zo nodig aan te passen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb